Poznaj Najważniejsze Składniki Odżywcze Te W Rybach Świeże ryby – często te ciężkie i morskie (łosoś, śledź, makrela), ale również hodowlane (pstrąg, karp) – obfitują w witaminy, mikroelementy także nowe elementy odżywcze. Jakie z nich konsumować i dlaczego? Poznaj powody, dla których warto urozmaicić jadłospis, wprowadzając do niego ryby morskie i słodkowodne.
Poznaj Najważniejsze Składniki Odżywcze Te W Rybach
Spożycie ryb w Polsce – mimo jeszcze popularniejszej otwartości na ostatnie smaki, a także rosnącej świadomości zdrowego odżywiania – jest stale małe. Przeciętny Polak zjada ok. 13 kg ryb rocznie, podczas gdy Japończyk blisko pięć razy więcej. Dietetycy zalecają, by jeść ryby nawet 2-3 razy w tygodniu – ze powodu na ich cenę zdrową i prozdrowotną. Jakie elementy można zlokalizować w rybach?
Kwasy omega-3
W rybach morskich obecne są m.in. nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Czynienie tych związków na układ odpowiedni jest nie do przecenienia: rozpocząwszy od dobrego nacisku na wspomaganie rozwoju układu nerwowego, poprzez łagodzenie stanów zapalnych, przeciwdziałanie miażdżycy i zakrzepom, aż po regulowanie poziomu cholesterolu i trójglicerydów we natury. Coraz częściej miesza się kwasy omega-3 z działaniem antydepresyjnym, a choćby z profilaktyką nowotworów.
Mikro- i makroelementy
W rybach znajdziemy m.in.:
fosfor (bierze udział w procesach regeneracyjnych),
selen (jest życie antyoksydacyjne i dba komórki przed działaniem wolnych rodników),
jod (wspomaga prawidłowe działanie tarczycy),
fluor (pamięta o stan kośćca i wzmacnia zęby).
Ponadto w ciele ryb obecne są witaminy: A, E i C. Stanowi ono i wartościowe źródło witaminy D, jaka stanowi wyjątkowo obowiązująca w utrzymaniu homeostazy organizmu, pyta o jego odporność także pamięta układ z zdrową czynnością układu hormonalnego.
Potrzebne białka i aminokwasy
Mięso ryb wybiera się dużą zawartością białka i lizyny, cysteiny i metioniny, czyli aminokwasów niezbędnych ludzkiemu organizmowi, a poprzez niego niewytwarzanych. Cechują się wysoką strawnością również są brane w blisko 90%. Stanowi toż miły wpływ na wszystek stan odżywienia organizmu – a przy tym decyduje budowę mięśni, produkcję kolagenu, poprawia koncentrację.
zobacz również Poznaj najważniejsze składniki odżywcze obecne w rybach